Ημερίδα 2019 Πρόγραμμα Εργαστήρια-Εγγραφές Επιμορφωτές Οργάνωση
Εργαστήριο 1: «Από το κείμενο στην σκηνική παρουσίαση»
Στοιχεία εργαστηρίου |
Σάββατο 8 Ιουνίου 2019
Πρωινή ζώνη εργαστηρίων: 10:00 - 12:30 Επιμορφωτής: Φραγκή Μαρία |
Περιγραφή
|
Κάθε προσπάθεια να παρουσιασθεί ένα "κείμενο" μπροστά σε ένα κοινό με την διαμεσολάβηση ανθρώπινης παρουσίας μπορεί να θεωρηθεί σκηνική απόδοση. Από το αρχικό κείμενο έως την τελική παρουσίαση υπάρχουν στάδια επεξεργασίας τα οποία έχουν στόχο την οργάνωση και επιλογή του υλικού που θα αποτελέσει την μεταγραφή της πρώτης ύλης με τελικό προορισμό τη σκηνή. Κατά την διαδικασία αυτή αναδεικνύονται σημαντικές καλλιτεχνικές, ψυχολογικές και παιδαγωγικές αρετές όπως είναι η συνεργασία της ομάδας, η εμβάθυνση νοημάτων , η κατανόηση μορφών, αξιών και κανόνων , η πολύπλευρη επικοινωνία, η σύνθεση, η αυτοαντίληψη, η αυτοεπίγνωση και ο σεβασμός σε κάθε τι διαφορετικό.
Το εργαστήριο θα επιδιώξει την μελέτη των διαφορετικών παραμέτρων που συνυπολογίζουμε και ενεργοποιούμε κατά την μετάβαση από το κείμενο στη σκηνική παρουσίαση. Οι συμμετέχοντες , αν το επιθυμούν , μπορούν να έχουν και δικές τους προτάσεις για επεξεργασία π.χ. ένα μικρό ποίημα, ένα τραγούδι. Θα είναι καλό να υπάρχει άνετη ένδυση για ελεύθερη κίνηση στο χώρο. |
Βιογραφικό επιμορφωτή
Φραγκή Μαρία
H Μαρία Φραγκή, Δρ. Θεατρικών Σπουδών-Σκηνοθέτις, είναι Μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησε από την "Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου" και από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών . Από το 1987 έκανε μεταπτυχιακές στο Παρίσι. Ονομάζεται Διδάκτωρ Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στις ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ, του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTERRE (1996). Έχει σκηνοθετήσει πολλούς επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους από το 1997 έως σήμερα. Δίδαξε θέατρο (θεωρία και πράξη) στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών καθώς και σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Συνεργάτης του Νεοελληνικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, όπου δίδαξε Νεοελληνικό θέατρο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (Μάστερ2) και του Πανεπιστημίου Αΐν Σαμς του Καΐρου, όπου δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Αρχαίων Ευρωπαϊκών Γλωσσών. Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ίδρυσε και διηύθυνε την έκδοση «Πάπυροι» τ.1-7, (2007-2010). Συμμετείχε στην επιτροπή θεάτρου του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, στη δημιουργία του Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών για το Θέατρο (Π.Ι.,1998) και του Προγράμματος Σπουδών για το Πεδίο Πολιτισμού του Νέου Σχολείου (Π.Ι. 2010) και στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης (Π.Ι.2011). Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καιτακτικό μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.(2015-2019) .Συγγραφέας πολλών άρθρων και των βιβλίων «Θεατρική Αγωγή Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού», 2006 και «Η Σκηνική πράξη στο Σχολείο», 2011.
|