Πίστη στην αξία του θεάτρου στην εκπαίδευση Αξιοποίηση των θεατρικών πρακτικών στη διδακτική πρακτική ικανοποίηση της ανάγκης των μαθητών για προσωπική έκφραση, δημιουργική συνεργασία, ψυχοκινητική ανάπτυξη Θεατροπαιδαγωγική θεώρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ένταξη του θεάτρου στην εκπαίδευση ως πράξη τέχνης και ως πράξη διδασκαλίας Αισιοδοξία για τη δημιουργία ενός ανθρώπινου σχολείου που ενδιαφέρεται για την ψυχική υγεία των μαθητών |
Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέA (Παιδαγωγική & Θέατρο)
H Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ αποτελείται από εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ασχολείται με την αξιοποίηση της τέχνης και, ιδιαίτερα, του θεάτρου στην εκπαίδευση. Έχει αναπτύξει μια σειρά διδακτικών πρακτικών σε διάφορα μαθήματα βασισμένες σε θεατρικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Επίσης, δημιουργεί θεατρικές/καλλιτεχνικές δράσεις για να τις επικοινωνήσει με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όσους αγαπούν το θέατρο.
Οι σημαντικότερες δράσεις της ομάδας είναι:
- Η Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ – Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα "349’ ακόμα..." που αποτελεί εμπλουτισμένη μορφή Θεάτρου Φόρουμ. Σχετίζεται με την ενδοσχολική βία και έχει ως στόχο να προτείνει εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Αφορά τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και έχει παρουσιαστεί σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται με τη συνεργασία της ψυχολόγου Αγγελικής Γιαννίτσα.
- Η θεατρική παράσταση «Το Γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων…» για εκπαιδευτικούς και μαθητές αξιοποιώντας, κυρίως, τεχνικές σκιάς. Η παράσταση αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης της παιδικής λογοτεχνίας με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών σκιάς, Ως τώρα έχει παρουσιαστεί στην Πάτρα στο Θέατρο Λιθογραφείον (περισσότεροι από 500 θεατές, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί) και στην Αθήνα στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Παράλληλα, δόθηκαν δωρεάν παραστάσεις σε σχολεία σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων.
- Εργαστήρια θεατρικών τεχνικών για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος των εργαστηρίων είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε τεχνικές θεάτρου καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με τη συνέργεια των τεχνών, που θα μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Κάποια από τα μέλη της ομάδας...
Η Καλλιόπη Βούλγαρη είναι δασκάλα. Ως φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών ασχολείται ερευνητικά με την εξοικείωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το αρχαίο θέατρο. |
Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Ασχολείται, ιδιαίτερα, με τις δυνατότητες αξιοποίησης του Θεάτρου Σκιών και των τεχνικών σκιάς στο θέατρο και στην εκπαίδευση. Συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το "Νέο Σχολείο" στη συγγραφή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι & Δραματοποίηση κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.
|
Η Αμαλία Παναγιωτοπούλου είναι δασκάλα. Έχει λάβει μέρος στο πρόγραμμα ‘Μελίνα – Εκπαίδευση - Πολιτισμός’ στα Χανιά σχετικά με την εισαγωγή των τεχνών στην εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) τα θέματα: ‘Ευαισθητοποίηση στο συστημικό σκέπτεσθαι’ (2 έτη), ‘Συστημική Επιστημολογία’ (1 έτος) και ‘Συμβουλευτική Επαγγελματικού Ρόλου’ (1 έτος). Επίσης, συμμετείχε σε κύκλο βιωματικών σεμιναρίων Συστημικού Ψυχοδράματος’. |
Η Μαρία Στειακάκη είναι καθηγήτρια αγγλικών, κάτοχος Μεταπτυχιακού από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πάνω στη διδασκαλία των Αγγλικών, στα πλαίσια του οποίου ασχολήθηκε ερευνητικά με την προσωπική ανάπτυξη και αυτο-βελτίωση του δασκάλου, μέσα από μια σειρά εναλλακτικών μαθημάτων, που συμπεριλάμβαναν τραγούδια, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα. Είναι μέλος του εργαστηρίου έκφρασης Derida, με το οποίο έχει λάβει μέρος σε δύο παραστάσεις χοροθεάτρου (Somnus Mneme και Εκπνοή) σε κείμενα Δ. Δημητριάδη και Γ. Ζαρκάδη και σε σκηνοθεσία- χορογραφία Μάρως Γαλάνη.
|
|
|
O Ευθύμης Aργυράτος είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Θες/νίκης. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις εσωτερικού όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θες/νίκης, καθώς και σε έκθεση στο εξωτερικό με τίτλο ‘’Βαλκάνιοι δημιουργοί’’ στα πλαίσια της ακαδημαϊκής μόρφωσής του. Τα πρώτα του επαγγελματικά χρόνια, εμβάθυνε και ωρίμασε την ζωγραφική του, με την παραδοσιακή τέχνη της αγιογραφίας σε ναούς διπλά στον πατέρα του. Παράλληλα, με την εκπαιδευτική του ιδιότητα τα τελευταία χρονιά δραστηριοποιείται στην δημιουργία έργων ζωγραφικής, χαρακτικής σε ξύλο, δημιουργία comic novel, εικονογράφηση βιβλίου. Σήμερα η ψηφιακή τέχνη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του και συμμετέχει σε ομαδικές θεατρικές δράσεις ως digital performance artist. |
|
Ο Νίκος Δημογιάννης είναι συνθέτης - καθηγητής μουσικής στην Α/θμια Εκπ/ση από το 1994.Έχει γράψει έργα για πιάνο, ορχήστρα εγχόρδων, συμφωνική ορχήστρα, νυκτά έγχορδα, παιδική χορωδία, μουσική για θέατρο, χοροθέατρο, καθώς και χορωδιακές επεξεργασίες. Έχει διευθύνει και συνεργαστεί με τις Γερμανικές ορχήστρες “REGENSBURG”, “YOUTH SYMPHONY ORCHESTRA BUXTEHUDE”, “PUCHHEIMER JUDEND KAMMER ORCHESTER”, “SINGAKADEMIE NIEDERSACHEN” και έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ. Εργάστηκε στην καλλιτεχνική δ/νση του Α΄ Διεθνούς Συμποσίου Χορωδιακής Μουσικής(Πάτρα-πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης). Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της «Πατραϊκής Μαντολινάτας & Μικτής Χορωδίας» από το 2004-2014 με την οποία παρουσίασε πρωτότυπα θεματικά αφιερώματα ως μαέστρος-ενορχηστρωτής, με το καινοτόμο σχήμα της συμφωνικής μαντολινάτας στη σύμπραξή του με χορωδιακά σχήματα-σολίστες. |
Υποστηρικτές Ομάδας:
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διεύρυνση της Θεατροπαιδαγωγική Ομάδας με νέα μέλη (εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες) και η σύσταση σωματείου. Επίσης, προετοιμάζεται θεατρική παράσταση με χρήση τεχνικών σκιάς για να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση σε νέες θεματικές της ιστοσελίδας.
Εντυπώσεις για την Ομάδα
Η θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΠΑιΘέΑ είναι μια δημιουργική, δυναμική και αντιπροσωπευτική ομάδα εκπαιδευτικών που αξιοποιούν έμπρακτα και αποτελεσματικά τις δυνατότητες του κοινωνικού θεάτρου στην εκπαίδευση μέσα από τη χρήση του θεάτρου Forum καθώς και άλλων διαδραστικών μορφών του Θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Θεατροπαιδαγωγικού Προγράμματος για την ενδοσχολική βία στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (5/2/2013) σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ομάδα ΠΑιΘέΑ, όπου και συμμετείχα με εισήγηση, είχα τη δυνατότητα να μελετήσω το έργο της ομάδας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Η συμμετοχή των μελών της, τόσο ως άτομα, όσο και ως σύνολο, στη δημιουργία και στην υλοποίηση του εν λόγω θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος, μου επιτρέπουν να συμπεράνω ότι η ΠΑιΘέΑ γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο της ειδικότητάς της και μπορεί να αξιοποιεί με κριτικό και δημιουργικό τις θεωρητικές και παιδαγωγικές της γνώσεις σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία μέσω της τέχνης.
Η παρουσία της ΠΑιΘέΑ στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία είναι γόνιμη και πολυπλεύρως σημαντική. Το έργο της προσφέρει στους μαθητές βιωματική μάθηση και δημιουργική κατανόηση του εαυτού τους, των προβλημάτων και των θεματικών που τους αφορούν, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα ψυχική ανάταση, απελευθέρωση των φόβων και ενίσχυση των ονείρων τους.
Δρ. Κλειώ Φανουράκη
Διδάσκουσα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών
Ως υπεύθυνη του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κατά το σχολικό έτος 2012-13, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τους εκπαιδευτικούς που συγκροτούν τη θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέα. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί λειτουργώντας εθελοντικά και με αγάπη για το θέατρο και το παιδαγωγικό τους αντικείμενο, έχουν δημιουργήσει μια εναλλακτική παιδαγωγική πρακτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας.
Θεωρώ πως τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, με την ποιότητα του έργου τους και με τη θεωρητική – επιστημονικά συγκροτημένη γνώση τους και τη βιωματική προσέγγιση με την οποία επιχειρούν την αντιμετώπιση του θέματος της σχολικής βίας, συνιστούν ένα «παιδαγωγικό παράδειγμα», μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση και «καλή πρακτική» αντιμετώπισης του μείζονος σημασίας για την εκπαίδευση ζητήματος του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δύναται να συντελέσει ουσιαστικά στην εκπαίδευση, πρόληψη και διαχείριση του θέματος της σχολικής βίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μέσω των θεατρικών -προσφιλών στους μαθητές- τεχνικών που εισάγει και να οδηγήσει τους μαθητές στην απόκτηση των αναγκαίων δεξιοτήτων με εμπλοκή ενεργή, ευχάριστη, βιωματική και εποικοδομητική.
Κατερίνα Νικολακοπούλου Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλακαρνανίας
Πώς μπορεί μια ομάδα εκπαιδευτικών χρησιμοποιώντας μεθόδους από το θέατρο φόρουμ να ξεσηκώνει δημιουργικά μαθητές και εκπαιδευτικούς;
Παρακολούθησα τη δουλειά των εκπαιδευτικών της ομάδας ΠΑιΘέΑ πρώτη φορά το 2013 στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και εντυπωσιάστηκα για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να παρασύρουν ένα μεγάλο ετερόκλητο κοινό εκπαιδευτικών και μαθητών εμπλέκοντάς τους ως θεατές και «ηθοποιούς» σε ένα θέμα που αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τη σχολική βία. Με τρόπο καθαρά θεατρικό, βασισμένοι στο θέατρο του καταπιεσμένου και με εναλλαγή ρόλων, τέσσερις εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τη σχολική βία και όσους εμπλέκονται με αυτή (θύμα – θύτη – οικογένεια – σχολείο) με τόσο απλό αλλά όχι απλοικό τρόπο, ώστε όλοι ήθελαν να συμμετέχουν, σε ρόλο ηθοποιού, στην εξέλιξη της δράσης. Ευχαριστώ όλους τους για αυτή τη συνάντηση…
Ακριβή Γεωργούση
Σχολική Σύμβουλος Πολιτικών-Νομικών Επιστημών Δ.Ε. Αχαΐας